Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl
Maria Magdalena Cantorij - Goes-Lezing

Maria Magdalena Cantorij

Maria Magdalena Cantorij - Goes-Lezing

Lezing 'Troost bij Luther en Bach' Op zondagmiddag 15.30 uur houdt dr. Lydia Vroegindeweij in de Grote of Maria Magdalena Kerk van Goes een lezing over het thema 'Troost bij Luther en Bach' De troostende waarde van het kerklied staat in haar lezing centraal. Bovendien blijkt er een speciale relatie te zijn tussen de eerste liederen van Martin Luther en zijn tijdgenoten uit 1524/25 en de koraalcantates van Johann Sebastian Bach uit 1724/25. Tijdens deze lezing zal zij ook daar dieper op ingaan.

Lydia Vroegindeweij heeft zicht van 2015 tot medio 2020 gericht een multidisciplinair promotie-onderzoek naar het thema troost bij Luther en Bach. Het startpunt vormt de theologie van Martin Luther en de manier waarop hij troost definieerde. Vervolgens heeft zij onderzocht hoe hij dit vormgaf in zijn liederen.

De liederen van Luther en zijn tijdgenoten vormden een belangrijke basis voor de werken van Johann Sebastian Bach. De hymnologische ontwikkelingen die daarop van invloed zijn geweest heeft zij ook onderzocht. Tot slot zijn de resultaten daarvan in verband gebracht met de inhoud (tekst en muziek) van Bachs koraalcantates, die 200 jaar na het ontstaan van Luthers liederen zijn gecomponeerd. In deze cantates zijn veel hymnologische inzichten uit het begin van de 18e eeuw terug te vinden.

De onderzochte bronnen werpen een nieuw licht op de herkomst van de teksten. Bovendien geven ze inzicht in de wijze waarop Bach teksten en theologische inzichten van verschillende periodes samenbrengt in de gelaagdheid van zijn composities. 'Gewoon genieten van de schoonheid van de muziek is al troostrijk, maar naar mate je de lagen beter kunt onderscheiden, wordt het nog rijker 'concludeert Vroegindeweij.
Adres: Singelstraat 21, 4461 HZ Goes
Tijden: 15:00 gaan de deuren open en de toegang is gratis.
Aanmelden via deze website is verplicht

Bestel je kaarten

voor Maria Magdalena Cantorij - Goes-Lezing