Doorgaan naar hoofdinhoud subline-curl

Wat is een paaswake en hoe organiseer je die?

Een paaswake is een laagdrempelig event om het verhaal van Pasen te beleven. Het is een plek om stil te worden en te gedenken, te vieren en te verbinden. Voor mensen uit je eigen gemeente, maar juist ook voor wijk- of dorpsgenoten.

Je organiseert een paaswake altijd in combinatie met een concert van Zingen in de Kerk. De paaswake vindt buiten plaats, bijvoorbeeld bij de kerk of op het dorpsplein. Daardoor is het laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. Centraal element bij de paaswake is een replica van het Passionkruis (2x4 m.) die je van ons krijgt. En uiteraard wordt alles coronaproof georganiseerd. Het is niet de bedoeling dat er met het Passionkruis door dorp, stad of wijk wordt gelopen.

Zo werkt het

Als je een artiest hebt aangevraagd, ontvang je begin februari een draaiboek en downloads om de paaswake te kunnen organiseren. Je kunt uit het draaiboek de onderdelen kiezen die je wilt inzetten. Gebruik de bijgeleverde persberichten om mensen uit te nodigen.

Passionkruis

Rond de dag van het event krijg je het kruis bezorgd en wordt het door twee ‘kruisdragers’ uit je gemeente in elkaar gezet. Zij hebben hiervoor eerder instructie gekregen. Na afloop breng je het kruis naar de volgende gemeente.

Materialen paaswake

Het materiaal om de paaswake te organiseren bestaat uit basismateriaal en verdiepend materiaal.

• Basis: Het materiaal om een paaswake te organiseren is eenvoudig en helemaal uitgewerkt. Het bestaat onder andere uit de mogelijkheid om een kaarsje te branden bij het kruis, een bord waarop mensen hun hoop, verwachting of juist hun zorg kunnen opschrijven en een kaartenactie.
  • Verdieping: Wil je meer verdieping aanbieden aan mensen uit uw wijk, dorp of stad? Daarvoor zijn suggesties voor verdiepende activiteiten beschikbaar. Voorbeelden van verdiepend materiaal zijn een vragenwandeling en een kinder- en tieneractiviteit bij het kruis.

Je kunt natuurlijk ook zelf elementen toevoegen.

Meer over het concert